• MICROS house

    Small house with open planning and contemporary interior. (more…)

  • EKM №3 hotel

    Conceptual design of the two-storey minihotel for twenty guests. (more…)

  • LONG house

    LONG house is the modern house on а river shore for young creative people.

    The original idea to organize uncomplicated axial layout of the house with a minimum number of doors and convenient placement of storages led to the planning decision, in which all functional areas are strung on a central axis and connected by two corridors-galleries.

    Sliding window systems allow to unite the inner space with the covered terrace. In this way interior space and viewing angles on a beautiful landscapes could be increased.

    Covered terrace can be partly used for car parking.


    / Max Voytenko / 2013 /

  • EKM №1 house

    ЕКМ №1 is the project of module type residence house for two people.

    A single-storey house with a total area of 63.50 m2 is designed for permanent residence of two people. Compact arrangement of architectural and planning solutions involves the combined kitchen-living room with access to the terrace in the southwestern part of the house, double bedroom, hallway, combined bathroom, sauna and a technical unit for accommodation of engineering equipment.

    The house is a building of module type: it is made of standard modules. House’s matrix is performed of wooden frames, that are combined into a rigid structure. Filling of the walls and floor constructions, as well as roof, are made of panels-element installation. Foundation is metal screw piles. Roof of the house is flat, with the possibility of exploitation. The facade is sheathed with board of larch on the guide. The house is supposed to be equipped with autonomous engineering, based on environmental technologies using renewable energy sources. Solar panels and wind turbine are being installed on the roof of the building.

    Technical and economic characteristics:

    Building footprint – 81,50 m2

    Total floor area – 63,50 m2

    Living area – 29,80 m2

    Terrace area – 10,30 m2

    Number of floors – 1

    Building volume – 240,00 m3

    / Max Voytenko, Yevhen Kucher, Serhii Stanishevskyi / 2013 /

  • PATIO house

     

    Архиконкурса 2012

    The PATIO house project become the winner  in the international competition in architecture and design ″Архиконкурс 2012″ in the category “Architecture” /   


    PATIO house has been designed for a middle-aged couple, who lives separately from adult children. A spacious flat plot and surrounding plain terrain led us to try naturally blend the house with the landscape, accentuating the flatness and the plainness – “not upwards, but in breadth“.

    Form invention principle is “volume in volume“. The internal rectangular volume of the house space is embraced with the external volume of the outward frame, as a result the covered gallery has been formed in the perimeter of the house. The difference between volumes is emphasized by finishing materials: the internal volume with bright, warm wood and the external one with monumental, white concrete. The planar character of the house shape is accentuated by the adjoining terrace and the operated roof with the lawn and seating area.

    Planning of the house provides the organization of the space around the patio. The group of private premises is situated in the western part of the house, and the public living room and kitchen-dining room are located in the east part. The internal space of the house is embraced by the gallery, which is partially converted into the terrace. Sliding window systems in the living room and kitchen-dining room make it possible to join these premises with the surrounding gallery and terrace, as well as with the patio from the inside. Access to every room except the bathroom and toilet is possible both from inside and outside of the house. Stairs in the patio provide connection with the roof. The gallery limits the access of direct sunlight into the house. Whereas, required insolation of the living room and kitchen-dining area is additionally provided through the patio.

    PATIO house interior is based on the continuation of usage of the exterior materials and colours inside the house. However, the differentiation of the interior decoration materials is not based on the difference in volumes, but on the distinction of planes: vertical fencing surfaces are in warm, bright wood, whereas the horizontal floor and ceiling are in the range of white. Patio is the composition centre of the public part of the house.

    Constructive scheme of the building is performed by the solid reinforced concrete frame on the shallow foundation. The wall filling is done in hollow ceramic blocks.


    Technical and economic characteristics:

    Building footprint – 264,00 m2

    Total floor area – 118,20 m2

    Living area – 75,70 m2

    Gallery and terrace area – 200,80 m2

    Number of floors – 1

    Height – 3,6 m

    Building volume – 950,40 m3


    / Max Voytenko, Roman Teryoshkin, Yevhen Kucher / 2012 /
  • DOMUS TERTIA

    The project of the private house in the suburb. At the heart of the project lies the concept of association of two contrasting structures: heavy and easy volumes, closed and open spaces, proceeding from the functional organization of the internal space is made.


    / Max Voytenko, Yevhen Kucher, Roman Teryoshkin / 2012 /

  • HOUSE №2

    One of our first projects was the vacation house for creative young couple (he is a writer, she is a photographer), who wanted to implement a simple, yet unusual idea within the limited budget. We faced a target to design the house where they could spend their weekends, and have far-away-from-city, inspiration-gaining, enjoying-the-nature breaks. They bought a small-sized plot of an irregular shape that perfectly suited our target: the outskirts of the forest, rather a convenient location in relation to transport routes, not far from the city.

    The Customers have shared our views on architecture and trusted us in full, what happens not that frequently. It was decided to repulse from the pithy manner of projecting and a simple layout. We applied a principle of open spaces: no partition between the kitchen and living room. We also used a principle of functionally transformable areas (living room penetrates into bedroom, and kitchen into dining room) and they were located on main transit way of the house.

    The oakwood nearby entered the first alterations to the original form and layout of the house (step 3 of the scheme shows the uniformal dialogue with the environment). The western wall of the house was projected to be blind, as the neighboring house is too close to the border of the area. To improve on the incoming sunlight we decided to increase the window embrasure at the south front face with slightly rising the roof (step 4 of the scheme). Thus the part of the roof got a slope and became more dynamic.

    Shallow foundations and metal supporting framework reduce construction costs. The project considers the use of ecological materials. Oak boarding painted white is also applied for terrace finishing. Frame exterior boarding is carried out with lacquered ash tree.

    Due to applying an open-plan and functionally transformable areas we managed to create a comfortable residential house of 77 m2 area (including 20 m2 terrace).

    This project allowed our architectural studio to bring to life one of the ideas, namely the creation of compact, cost-efficient and ecofriendly housing with a rational design approach based on client’s initiative and individuality.


    Technical and economical characteristics:

    Plot area – 1,086 ha

    Building footprint – 89,5m2

    Total floor area – 57,7 m2

    Living area – 34,1 m2

    Number of floors – 1

    Height – 3,75 m

    Building volume – 286,4 m3


    / Max Voytenko, Roman Teryoshkin / 2011 /

  • FISHER’S house

    FISHER'S house is a cottage located on the Clear Lake in Canada. It is designed for an active young family.

    Projecting FISHER'S house we apply a rational approach to designing compact, economical and ecologically friendly housing and take into account the customer’s initiatives and individuality. The project provides a nontrivial solution to a cottage for rest and communion with nature. The basic principles of the project are its autonomy, environmental friendliness, rational layout as well as logical shaping of form.

    The Customers expressed the desire to project a house where comfortable accommodating wouldn’t conflict with inviolability of the nature. The site is located on the Clear Lake in Canada and considerably distant from the nearest settlements and communication networks. According to the Customer’s desire the house should unite all the advantages of the site. Thence, the main idea was decided to be the joining link between land and water.

    Form shaping is based on wrapping up the primary volume. A simple orthogonal form is the core of the project. The main transit way inside follows it and allows you to make a straight line, both outer and pass-through, from the shore to the water. House volume forming is completed by wrapping the core with a planar structure.

    Planning solution involves the main functional areas and premises displacement alongside the main transit way, the axis of which is the north wall of the house. The interior volume of the accommodation area is represented by an ample room with the panoramic window with a view on the lake. The project applies interpenetrating spaces principle. The bedroom is on mezzanine above the kitchen area. Lavatory facilities are located in the north-western part of the house. They consist of a bathroom and a toilet room that are separated by sliding doors. The technical floor is placed above the lavatory facilities and is intended for engineering equipment.

    Outer space of ter and pier allows one to organize outdoor recreation. Pier length considers possibility to moor a small boat.

    Interior concept is based on visual consistency of internal and external room. Therefore the principle of open plan is applied and considered a large area for glazing to go with the concept. An achromatic interior scale is completed with nature colors and draws the attention to picturesque landscape surroundings as well as points to the internal room shaping. Organic materials contribute to landscape entering the house. Living room is provided with a good deal of sunlight coming through the panoramic window. Sunlight enters bedroom through the roof dormers. The windows for kitchen and bathroom are at the level of kitchen and bathroom facilities.

    Metal frame installed on the screw piles is a basement of the construction of the house. House altitude considers water level changes in the lake. The inner surface is wooden sheathed, the outer one is covered with folded sheet metal. Heat and water insulation is done with environmentally friendly materials. The house is equipped with autonomous engineering equipment: power supply is provided through the solar panels, heating is provided through the heat pump unit, water supply is due to the well within the site and drainage is done through the local sewage treatment plant.


    Technical and economical characteristics:

    Building footprint – 116,6 m2

    Total floor area – 45,7 m2

    Living area – 24,4 m2

    Mezzanine area – 15,5 m2

    Terrace and pier area – 60,6 m2

    Number of floors – 1+

    Height – 4,5 m

    Building volume – 196 m3


    / Max Voytenko, Roman Teryoshkin, Yevhen Kucher / 2012 /